Energetikai tanácsadás vállalkozásoknak

Energetikai tanácsadás vállalkozásoknak

Energetikai tanácsadás vállalkozásoknak

Energetikai tanácsadás vállalkozásoknak 2021/03/12
Energetikai tanácsadás vállalkozásoknak 09:45

Már elérhető a Mérnöki Kamara legújabb szolgáltatása, a vállalkozásokat – valamint a lakosságot – segítő országos energetikai tanácsadás. 

A vállalkozók az energetikai szakértőktől érdeklődhetnek a vállalkozások számára lényeges – például üzemeltetési vagy gyártástechnológiai – energiamegtakarítási lehetőségekről. A lakosok pedig tanácsot kérhetnek a lakások, családi házak energetikai korszerűsítési lehetőségeiről, vagy a lakásvásárlással és lakásépítéssel összefüggő műszaki-energetikai, pénzügyi és pályázati kérdésekről. 

Az energiahatékonyságról megjelent törvény a Magyar Mérnöki Kamara feladatává tette a korábban a fővárosi és megyei kormányhivatalokban működő Nemzeti Energetikusi Hálózat egyes feladatainak ellátását. A Mérnöki Kamara ennek alapján ingyenes tanácsadást nyújt a vállalkozásoknak és a lakosságnak. 

A tanácsadó szakemberek minden kérdést egyedileg megvizsgálva javaslatokat adnak arra, milyen beavatkozásokkal lehet energiahatékony és költségkímélő műszaki megoldásokat találni egy-egy problémára annak érdekében, hogy egy vállalkozás – vagy egy ház, lakás – energiafelhasználása hatékonyabb, gazdaságosabb legyen. A járványhelyzet miatt csak online elérhető energetikai tanácsadás még nem tervezés vagy tanúsítvány kiállítása, azonban minden tanácsadásról egy emlékeztető dokumentum készül, amit az érdeklődő kézhez kap, így összefoglalva láthatja a tanácsadás eredményét. A tanácsadás pártatlan, ezért a szakértők nem határoznak meg konkrét beépítendő típusokat, gyártmányokat, nem javasolnak konkrét tervezőt vagy kivitelezőt. 

Amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, a jobb tájékoztatás érdekében a kamara tervezi szakmai fórumok és workshopok megszervezését is. A szolgáltatás országosan elérhető, és a járványhelyzet javulása után lehetőség lesz a régiónként szervezett fórumokon személyes tanácsadásra is. 

Az energetikai tanácsadáshoz kapcsolódó, és a jelentkezéshez szükséges információk elérhetők a Magyar Mérnöki Kamara honlapján: https://www.mmk.hu/tanacsadas/. Innen letölthetők azok a kérdőívek is, amelyek alapján a szakértők pontos és egyedi javaslatokat tudnak adni. 

A szolgáltatás az ügyfeleknek ingyenes, ugyanakkor a Mérnöki Kamara tájékoztatást kér a tanácsadás alapján megvalósuló beruházás, fejlesztés eredményeiről. Így a tanácsadást igénybe vevő vállalkozások – és lakosok – segítségével lehetővé válik a megtakarítások országos számbavétele. A Magyar Mérnöki Kamara a tanácsadás feladatait az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve, annak támogatásával végzi és tapasztalataival segíti a kormányzat energetikai céljainak elérését.